Hem sağlıklı besleneyim, hem zayıf kalayım istiyorsanız bu diyet tam size göre!
Akdeniz mutfağının enfes yemekleri ve zeytinyağı mucizesiyle formda
kalabilirsiniz. Dahası bu beslenme şekli kalp sağlığınızı koruyacak,
tansiyon ve kolesterolünüzü dengeleyecek ve en önemlisi yaşlanmanızı
geciktirecek.
Sağlığınız için bu kadar faydalı olan bu diyeti yapabilmek
için tam bir Akdeniz Yemekleri aşığı olmalısınız. Acıkınca yok ekmek
arası köfte, yok tereyağlı iskender, gelsin pastalar börekler devrini
kapatmalısınız. Sebze yemekleriyle dost olun, salatayla arkadaş!!
Meyveler ve kuru tohumlar (badem, ceviz vb.) vazgeçilmeziniz olsun.
Tatlı istiyorsanız şifa kaynağı balı tercih edin.
Akdeniz diyetinde kullanılan zeytinyağı tekli doymamış yağ asitleri
içerir. Tam tahıllar ve bulgur, baklagiller, sebze ve meyvelerin
kullanıldığı Akdeniz diyeti bu yönüyle sağlık kaynağıdır. Doymuş yağ
asitleri içeren kırmızı et ve süt ürünleri Akdeniz diyetinde oldukça az
kullanılır. Ayrıca Akdeniz diyetinde ceviz, fındık, badem ve fıstık
tüketerek sağlığa faydalı olan omega-3 yağları da alınmaktadır.
Akdeniz diyetine başlamak için tereyağı ve margarini mutfağınızdan
çıkarın. Zeytinyağı dışında başka bir yağ kullanmayın.Yemeklerin yanında
salata bulunmayan bir sofraya oturmayın.Öğünlerinizde 1 – 2 dilim tam
tahıllı ekmek tüketin.Taze meyve ve sebzeler evinizden eksik
olmasın.Fındık, ceviz ve badem diyetinize hem lezzet, hem de içerdiği
besin öğeleriyle sağlık katacaktır.Ve eğer Akdeniz kültürüne
yabancıysanız, Akdeniz yemeklerini anlatan bir kitabı alın.Akdeniz
Diyeti Örnek Menüsü:
Sabah kahvaltısı: 2 dilim kepek ekmeği. Bir dilim tuzsuz beyaz
peynir. Sınırsız domates, salatalık, maydanoz, tatlı kırmızı biber. 5 – 6
adet zeytin. 1 ceviz, birkaç tane fındık ve badem. Kahvaltıda içecek
olarak açık çay ya da 1 kaşık balla tatlandırılmış süt.
Ara öğün: Bir adet elma, kivi ya da istenilen herhangi bir meyve.
Öğlen yemeği: Küçük porsiyon sebze yemeği, bir kase yoğurt, bir kase
baklagillerle zenginleştirilmiş salata, 2 dilim kepekli ekmek. 1 adet
meyve.Ara öğün: Az miktarda zeytin, peynir, meyve ve fındık. Ya da
bunların yerine 1’er tane kuru incir, kayısı erik ve ceviz.
Akşam yemeği: Sebze çorbası, salata, küçük porsiyon makarna ya da
bulgur pilavı 1 bardak ayran 2 dilim kepekli ekmek. Ya da bunların
yerine sebze yemeği, bir porsiyon balık ya da tavuk, orta boy haşlanmış
patates. Salata, ayran ve kepekli ekmeği her iki durumda da
tüketebilirsiniz.
Akdeniz diyeti süresince günde en az 1,5 litre su tüketilmelidir.
Bitki çayları tercih edilmelidir. Fazla aşırıya kaçmadan siyah çay
içilebilir. Çaylarda şeker kullanılmamalıdır.
Aracımı Kiraya Vermek İstiyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder