Doğanın bize sunduğu bu mucizevi
besinleri mutlaka tüketmeliyiz. Otlar, bitkiler, sebzeler.. Şifa
kaynağı, hastalıklardan koruyan ve bizi güçlü tutan yeşil renkli
sebzelerden, faydalarından ve yeşilin gücünden bahsetmek istiyorum.
Nedir yeşil sebzeler? Ispanak, pazı, kara lahana, tere, semizotu,
hindiba, labada, lahana, roka, bezelye, taze fasulye, kabak, yeşil
soğan, marul, maydonoz, dereotu, brokoli, meskulin, pancar ucu
sayılabilir. İçeriğinde, A, C, E ve K vitaminleri bulunan bu harika
sebzeler ayrıca bolca lif içerir.
Biliyorsunuz ki lif kilo vermede
çok etkili bir unsur. Ayrıca folik asit, klorofil gibi mikro besin
maddeleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve vitaminler
gibi oldukça yararlı ve gerekli besin değerleri içerirler. Nasıl
pişirmeli, ne kadar sıklıkta nasıl bir şekilde tüketmeliyiz sorusuna
gelelim. Günlük hayatın hızına yetişemeyenler hazır gıdalara yönelerek
şişmanlıyor ve beraberinde hastalıklarla boğuşmaya başlıyor. Hayatımıza
öncelikle daha fazla sebze sokmalıyız. Özellikle yeşil sebzeler mucize
gibidir.
Diyet yaparken de yeşile gün
geçtikçe alıştıkça zararlı olan besinlerden nasıl vazgeçebildiğinize
şaşıracaksınız. Mesela ben diyetimde (halen diyetteyim fakat bu sağlıklı
beslenme tarzı diyet değil) şişmanlatan zararlı tüm yiyeceklerden
yeşiller sayesinde arındım. Başlarda sevimsiz gelecek ama bir müddet
yapınca mutlaka göreceksiniz ki, onlar vazgeçilmez değilmiş. Manava
gidin bir torba dolusu yeşillik alın, taze soğan, turp, marul, maydonoz,
salatalık. Eve gelin hemen koca bir kase salata yapın. Çeşit bol olsun.
İlk başlarda az zeytinyağı, limon,
tuz ve az miktarda salata sosu ekleyin. Ekmeksiz bitirin. Sonunda fark
edeceksiniz ki, bununla da doyabiliyor ve gayet mutlu olabiliyorsunuz.
Yeşil sebzelerin mucizelerine dönersek; kanı temizler. Kanseri önler,
dolaşıma yardımcı olur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsağı
güçlendirir, enerjiyi ve ruh halini olumlu destekler. Depresyondan
kurtarır, sıkıntı ve stresi giderir. Karaciğer, safre ve böbreğe iyi
gelir ve onları korur. Üst ve alt solunum yolları rahatsızlıklarında çok
şifalıdır.
Özellikle sevmediklerinizi yemeyin,
fakat mutlaka seveceğiniz bir çeşidini bulun ve yeşil sebzeleri haftada
en az 2 kez tüketin. Çok faydasını göreceksiniz inanın. Doğa bize bu
mucizeleri sunmuş, bize de faydalanmak düşer. Yalnız bozuk ve çürümüş
ürünlerden kaçının. Taze taze pazardan alın, bolca yıkayın. Güzelce
temizleyin, ayıklayın ve salataları çiğ, yemekleri pişirerek (çok da
öldürmeden) tüketin. Sebze demek sağlık demek unutmayın.
Kendi bahçenizde de yeşil sebzeleri
ve bitkileri üretebilirsiniz. Hem daha ekonomik, hem güvenilir olur.
Piyasada zamanından önce ve sonra satılan besinleri tercih etmeyin
derim. Hormonlar ve bazı maddeler kansere yol açar. Siz zamanında çıkan,
taze ve canlı sebzeleri tercih edin. Her sebze ve bitkinin kendine özgü
bir güzelliği var. Yeşil sebzeler de bunlardan en önemlileri.. pişirme
yöntemlerinde, buharda pişirme, fırına verme, yağsız soteleme, sebze
veya tavuk suyu ile pişirme, turşulama şeklinde hazırlayabilirsiniz.
Pişince biraz kendi haline bırakın ve keyfini çıkarın. Sağlıklı
oldukları kadar lezzetli de oluyorlar değil mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder