İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan oruç tutarken tahammüllü olabilmek için öneriler:
Şeker oranı yüksek yiyecekler sahurda yenilmemelidir. Beyaz sofra şekeri katılmış yiyeceklerden başka, beyaz unla yapılmış pide, börek, kek, kurabiye ve pirinç sahurda tüketilirse vücut bunların içindeki şekeri çok hızlı kullanır ve gün içinde şeker düşmesini daha çok yaşayarak daha sinirli olursunuz.Şekeri yüksek yiyecekler sadece unlu yiyecekler değildir. Çok masum gördüğümüz meyveler bağışıklık sistemimizi iyileştiriyor, içindeki lifler bağırsaklarımızın dostu ancak unutmamak gerekir ki meyvenin içindeki şeker, bildiğimiz sofra şekerinin ikiz kardeşi. Yani eğer meyve yerken porsiyon kontrolü kaybederseniz o da gün içinde şekerinizi daha çok düşürür hatta kilo almanıza neden olur. Meyveyi iftarla sahur arasında yemek daha doğrudur. Beraberinde badem veya yoğurt tüketirseniz metabolizmanızı çalıştırır ve daha uzun süre tok tutar. Ayrıca ekşi ve koyu renkli meyveler kan şekerini daha az etkiler.Sahurda akşamdan kalan yiyecekler tercih edilmemelidir. Çünkü iftar yemekleri yağlı, tuzlu ve bol karbonhidratlı olur bu durumda gün içinde daha çok susarsınız ve daha tahammülsüz olursunuz. Sahurda illa ki kahvaltı yenmelidir.
Yoğurt ve süt iki mucize yiyecektir. İçeriğinde hem karbonhidrat hem protein hem de yağ vardır. O nedenle kan şekerini dengeler. Sahurda kahvaltı yapıp üzerine bir kase yoğurt yediğinizde gün içinde daha rahat olursunuz ve daha az sinirlenirsiniz. Çünkü yoğurdun ve sütün içindeki laktik asit vücudu gevşetir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder