17 Haziran 2014 Salı

Zeytinyağlı Enginar (İzmir Usulü)

Mutlaka bu stilde zeytinyağlı enginarı bilenler vardır ama bilmeyenler için hatırlatayım, yerken yaprakların diplerinide emerek yiyeceksiniz yani eller illaki devreye girecek….
Yazar: Yasemin
Yemek turu: Zeytinyağlı
Mutfak: Türk
Servis: 6 Kişilik
Malzemeler
- 6 adet yaprakları ayıklanmamış enginar
- 1,5 bardak yıkanmış suyu süzülmüş pirinç
- 2 ortaboy soğan
- 5-6 sap yeşilsoğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 7 adet limon
- 1 bardak zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tozşeker veya 1 adet küpşeker
- tuz, karabiber
Yemek Tarifi
Herşeyden önce enginarların büyüklüğüne bağlı olarak geniş ve derin bir tencereye ihtiyacınız var vede enginarları pişirmeye başlamadan önce iyice dövmeniz gerekiyorki hem yumuşasınlar hemde ortalarını kaşık yardımı ile çıkartabilin. Ben dövmek için merdaneden yardım aldım ama nazikçe yapın enginarların parçalanmasına izin vermeyin.Dövdükten sonra dış yaprakları kalsın, ortasını kaşık yardımı ile çıkartın, enginarları yıkayın ve limonlu suya koyun.
Derin tencerenizde soğanları kavurun, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, tuz, biber ve şekeri ekleyip 10 dakika kadar kavurun ve altını kapatın, içine yeşillikleri doğrayıp ekleyin, karıştırın. Bu karışımı ortalarını açtığınız enginarlara paylaştırın.
Enginarları tencereye dik duracak şekilde dizin, herbir enginara bir limonun suyunu sıkıp üstten dökün, karışım ve enginar tüm suyu çekecek. Tencereye zeytinyağını, 1 limonun suyunu ve sıcak su ekleyip kapağını kapatın, orta ateşte yan yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra kapağı kapalı bir şekilde bir gece bekletirseniz mükemmel lezzeti elde edersiniz, afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder